Instax Wide fényképezőgép készítése házilag

Ahogy azt már írtam egyszer, a Polaroid drága játék hülye gyerekeknek. Ezt most új szintre emeljük. Ami most következik az nagyon drága játék, nagyon hülye gyerekeknek.

Az egész azzal kezdődött, hogy Bálint barátom „te nem tudsz ezzel valamit kezdeni?” felkiáltással a kezembe nyomott egy Lomography Instax hátfalat, amit eredetileg a saját Belair fényképezőgépükhöz készítettek és Fuji Instax Wide film való bele. (Mielőtt nagyon belelkesednél, már sem a Belairt sem a hátfalat nem gyártják, csak elvétve lehet használtan találni a neten…)

Na jó, kihívás elfogadva! Először is szükség lesz egy 3D nyomtatható modellre a váznak és többfélére az objektívekhez.

Most ugrunk az időben úgy három hetet. Ezalatt elkészültek a szükséges modellek, elrontottam vagy 3-4, egyenként 10 órás nyomtatást, de elkészült végre a váz és az első 35mm-es fókusztávolságú, 0.3mm-es lyukat tartalmazó előlap a hozzá tartozó zárral együtt.

Az első nagyszerűnek látszó ötletem – miszerint legyen csinos narancs színű a váz – okozott némi problémát, ugyanis sajna-bajna annyira átlátszó volt, hogy 5 réteg akrilfestékkel kellett lefestenem belülről, de még ekkor is engedett be fényt, úgyhogy a végső megoldás, az örök szigetelő szalag maradt, mellyel belülről kitapétáztam a vázat.

Persze a probléma csak az első pár teszt fénykép elkészítése után derült ki. Ahogy mondtam, nagyon drága játék…

Az első sikeres teszt fotó

Bár a nyersanyag nagyon érzékeny (ISO 800) és a kamera rekeszértéke F117 (vagyis lyukkamrához képest elég tág) mégis lehet vele egy ilyen egyszerű forgó zárszerkezettel fotózni, mert olyan Schwarzschild tényezője van, hogy ez a fotót napközben árnyékban 30 másodpercig kellett exponálnom és még így is kissé alulexponált lett.

A gép paraméterei miatt ráadásul nagyon erősen vignettál is, de ez akár előnyére is válhat a fotónak, ha olyan témát fotózunk.

Tervben van még egy 70mm-es optikával és természetesen zárra ellátott betét készítése is hozzá, de ez már egy külön történet…

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1390

One comment

Comments are closed.