Jegyzetek készítése – Joplin

Akár fotózol, akár céget vezetsz (vagy fotós céget vezetsz) szükséged van valamire, ami mindig nálad van és amibe felírhatsz fontos dolgokat. Kockás füzet helyett, használhatod a Joplint.

Régebben már írtam egy hosszabb cikket arról, hogy miként lehet az Evernote-ot fotós napló készítésére használni. Azóta azonban elég sok víz lefolyt a Dunán és készült egy nagyon jól használható szabad szoftveres alternatíva, a Joplin, ami ráadásul be is tudja importálni az Evernote-ban készített jegyzeteidet.

Pár éve ezt használom már és nagyon meg vagyok vele elégedve, mert nem csak a fotós naplót lehet vele készíteni, hanem egy sor napi szinten használt dolgot is megkönnyít.

Használható például, a különböző vonalkódok (hűségkártyák, csomagautomaták kódjai) kezelésére (csak a vonalkód olvasó elé kell tartanod a jegyzetbe rakott képet a vonalkódról), a számlák és garanciajegyek tárolására és persze egy csomó céges és magán jegyzet készítésére.

Van neki azt-kapsz-amit-látsz szerkesztője ami a legtöbb dologhoz elegendő és jegyzeteket un. md fájlban tárolja, aminek az az előnye, hogy ha kicsit beleásod magad a markdown rejtelmeibe sokkal többet is kihozhatsz belőle. Készíthetsz például mindenféle diagramokat (Gantt diagram, folyamatábra, stb.), vagy írhatsz benne bonyolult matematikai képleteket.

Ezen felül kiváló ellenőrző listák készítésére. Nekem például van egy ilyen listám, amiben benne van, hogy mit kell összecsomagolnom a Fotófalura, ha oktatni megyek, mert ha elfelejtek valamit azt legtöbbször nem lehet a falusi boltban kapni és akkor senki sem fotózik, míg haza nem jövök érte.

Mivel nem csak Windows, Mac és Linux, hanem Android és iOS változat is van belőle, használhatod a számítógépeden és el is viheted magaddal bárhová. Az adatokat képes titkosítva elhelyezni és szinkronizálni egy sor felhőszolgáltatás segítségével, de az extra paranoiások használhatnak saját szervert is az adatok tárolására.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1380