Karácsonyi ajándékötletek fotós ismerősnek

Rögtön itt a karácsony és még nem vettél ajándékot fotós barátodnak esetleg nem tudod mit kérj a rokonoktól? Íme néhány ötlet...

Eldobható fényképezőgép

Jó pár éve egy barátom esküvőjén voltak kitéve a vendégeknek eldobható fényképezőgépek és bármelyik vendég kattinthatott velük párat. Így keletkezett az esküvői fotók egy része. Pár ezer forint és nagyszerű dili azoknak akik most ismerkednek az analóg fotózással.

Analóg nyersanyag

A film olyan rohadt drága, hogy mindig szép ajándék. Ha nem neked lesz, mindenképpen érdemes rákérdezni, hogy 35mm vagy 120-as (középformátumú) fényképezőgéphez lesz-e. A síkfilm még szebb ajándék mivel még annál is sokkal drágább.

Én amellett vagyok, hogy olyan ajándékot érdemes adni, amit az ember nem venne meg magának, így itt érdemes infravörös, ortokromatikus anyagban gondolkodni. (Az infravörös anyaghoz adhatsz egy infraszűrőt is ajándékba, ha nincs a delikvensnek. Bővebben itt olvashatsz az infravörös fényképezés alapjairól.)

Ebbe a kategóriába tartozik még a fotópapír, ami jó lyukkamerába, lumenprinthez, kemogramhoz és nagyításokat is készíthetünk rájuk. Itt szintén érdemes megtudni a méretet, ami 10x15cm 40x50cm-ig terjed.

Laboreszközök

Ha analóg fényképezésre adta valaki a fejét, előbb utóbb ki fogja sajátítani a fürdőt labornak és szüksége lesz egy sor cuccra, úgy is, mint labortál, csipeszek, mérőhenger, vegyszerhőmérő és persze a csicsás üvegek is szép ajándékok.

Kezdőnek vehetsz egy vörös led izzót (ez helyettesíti manapság a laborlámpát).

Tisztítóeszközök

Minden fotós – ha kell ha nem – pucolgatja a cuccait. Ezért aztán jól jön mindenféle tisztító berendezés. Objektívekhez a körtepumpát és a Lenspent ajánlom. (Van belőle íves a frontlencséhez és lapos a szűrőkhöz.)

Antik tárgyak

Fényképezőgépben a Smena symboltől, a pajtáson át a nagyformátumú fakameráig biztos mindennek örül egy igazi fotós. Itt olvashatsz bővebben a lehetőségekről. Ha pedig tényleg venni szeretnél gépet itt találsz pár tippet, hogy mire kell odafigyelni.

Hibás fényszigetelés okozta fénybeszűrődés a filmen.

Ezen felül pár ezer forinttól lehet már kapni nagyítógépet, ami szintén szép ajándék. Én az enyémet ajándékba kaptam és nagyon örültem neki.

Könyvek

Az utolsó ajánlatom, hiszen minden szentnek maga felé hajlik a keze: a könyv. Ahogy a mondás tartja, a könyv és a kutya az ember két legjobb barátja, de a kutyában olyan sötét van, hogy nem lehet olvasni.

Mindenesetre, fotósnak vehetsz fotóalbumot (Man Ray, Sally Man, Kertész, stb.) és persze szakmai könyvet is. Ebből kevesebb jó van, de kezdőknek tudom ajánlani Scott Kelby-t vagy Bryan Petersont és persze a Furmányos fotós könyvet mindenkinek.

Hol kapható?

Filmek a Fókusz Fotóban, analóg cuccok a Café Analógban, szép könyvek a Mai Manó könyvesboltjában kaphatók. A többinek meg nézzetek utána apróhirdetés oldalakon.

Kellemes Karácsonyt!

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1388