Milyen filmes gépet vegyek – tanácsok minden pénztárcához

Ma egy kis filmes kedvcsináló azoknak akik most akarják kipróbálni a filmes fotózást vagy szeretnének tovább eggyel tovább lépni. Remélem mindenki kap majd a pénztárcájához mért ötletet.

Ma egy kis filmes kedvcsináló azoknak akik most akarják kipróbálni a filmes fotózást vagy szeretnének tovább eggyel tovább lépni. Remélem mindenki kap majd a pénztárcájához mért ötletet.

35mm éhező fotósoknak

Lássuk mit lehet beszerezni ötezer forint környékén vagy kis szerencsével ingyen, ha körbenézünk pár padláson:

smena_xl

 • Smena az igazi LOMO élmény. Srác koromban rengeteget játszottunk vele, az egyik legjobb kép rólam egy ilyennel készült.
 • Zorkij azoknak, akik meg szeretnék tapasztalni a Leica élmény orosz változatát. Távmérős teljesen mechanikus gépek, M39 bajonettel. Rá lehet csavarni nagyon komoly optikákat is. Egy kicsit több pénzért kaphasz magyar Leica élményt is, ha Momettát veszel.
 • Zenit azoknak akik tükörreflex pártiak. Nagyon jó kis gép, volt nekünk több is anno, de a fénymérője egyiknek se működött egy idő után. M42 optikákat tehetsz fel rá, szintén vannak nagyon komolyak is, de a gyári Helios is elég jó.

35mm, ha nem párizsira kell a pénz…

Ez a legnehezebb kategória, itt nagyon sok jelentkező van. Nagyjából tizenötezer forint környékén már kapsz egy nem túl öreg és alig használt középkategóriás Canon vagy Nikon tükörreflexes gépet. Gyakorlatilag minden jó lehet, de van pár alap:

eos50e00012

 

 • Rollei 35 azoknak akiknek számít a méret. Ez a gép a legjobb méret tudás arányú filmes gép, imádni fogod, ha street- vagy várost fotózol.
 • Canon EOS 30, 33, 50 azoknak akiknek már van Canon optikájuk. Nekem van egy EOS 50-em és a legjobb fotóim közül nagyon sokat ezzel készítettem. A legtöbbször bent van a fotóstáskában és tekercs TRI-X-el töltve.
 • Nikon F2, F3 a Nikon tulajoknak. Az egyik jó ismerősömnek volt egy F2-je amiben több mint egy milló (1 000 000) expozíció volt. Kell ennél jobb reklám?

Belépő középformátum nyomorgó fotósoknak

Úgy tíz és húszezer forint között kaphatóak teljesen manuális összecsukható központi záras gépek a 30-as évekből. Kiváló játékszerek és egész jó fotókat lehet velük készíteni, de általában a távolságot becsléssel kell megállítani. Bár ez az esetek nagy részében kisebb gond mind gondolnád. Nekem is van két nagyszerűen működő darab. Ha másra nem szobadísznek kiváló.

fg0001

Belépő középformátum, ha nem párizsira kell a pénz

Ezek a gépek úgy hatvanezertől kezdődnek objektívvel és magazinnal együtt és teljesen más élmény velük fotózni. Ha ügyesen használod, olyan minőségű végeredményt fogsz kapni, amit maximum egy csúcs digitális géppel tudsz elérni.

mamiya

 • Pentacon Six, a legolcsóbb már harmincezer forint környékén kapható működőképes darab, de sajnos több típushibája is van (beragadó zár, filmtovábbítási problémák) ami miatt majdnem biztos, hogy még pár tízezer forintot rá fogsz költeni. Én amúgy imádom az enyémet.
 • Mamiya 645, azoknak akik szeretik a precíz gépeket. Ez a gép pont az ellenkezője a Penaconnak, tizedmiliméter pontosan továbbítja a filmet, halál pontosan exponál, igazi igásló.
 • Fujifilm 670 és 690 – Texas Leica, azoknak akiknek bejön a Leica, de nagyra törnek. Távmérős nem cserélhető objektíves fényképezőgép. Egyszer biztosan beszerzek egyet…

Bónusz, ha nyertél a lottón

 • Leica M, azoknak akiknek kell egy Leica. Amúgy egy Leica minden fotósnak kell :)
 • Hasselblad 500 C, CM azoknak akiknek már van Leicájuk (Innen hozhatsz egyet ingyen…)
 • Mamiya 7
Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1390