Külső vaku használata drót nélkül Canon géppel – OlcsóJános módszer

A kiindulópont a következő. Adott egy nem túl drága kisvaku (lehetne k. drága is, ha csak egy van belőle) és el szeretnénk érni, hogy ne kelljen a vakupapucsba bujtatni, mondjuk, mert más szögből szeretnénk világítani, nem a lapos (és vörösszemes) „szembe babám ha szeretsz” módszerrel.

Nos, Canonék direkt kiszúrásból, nem könnyítik meg a fotós dolgát. Nem OlcsóJános barátunk persze vesz Pocket Wizardot, vagy megveszi közel ugyanannyiért a Canon infrás cuccát, ami E-TTL módban tudja vezérelni a távoli vakut. Ez persze kényelmesebb megoldást kínál mint az itt leírtak, viszont az emez nem kerül semmibe. (Már természetesen a gépváz az objektív és a vaku árán kívül.)

A dolog azon múlik, hogy a használni kívánt kisvaku képes-e elvillanni egy másik vaku villanására. A SIGMA EF 500 DG Super, és a Canon rendszervakui (remélem jól tudom) – azon kívül, hogy működnek E-TTL módban – képesek erre. Tessék elolvasni a vaku használati utasítását, hogy lehet átkapcsolni erre a módra.

Mint ahogy az a leírtakból látható, nem kell Canon kompatibilis vakut használnod (mivel nem lesz a gépvázhoz hozzánőve:), az két kikötés van csupán, hogy manuálisan lehessen állítani a villanás erősségét és hogy elvillanjon a másik vaku villanására. Ezek után csak be kell állítanunk kézzel a villanás erősségét általában a távolság és a blendenyílás megadásával a vakun. A pontos módozat szintén kibogozható a használati útmutató segítségével.

Ha a beépített vaku fényét nem szeretnéd derítésre használni érdemes a vaku fényerejét a lehető legkisebbre állítani, vagy alternatív megoldásként készíthetünk infravörös szűrőt egy darab előhívott filmből.

Azokat, akik most abbahagyják az olvasást, hogy „ja kéremszépen ez egyszerű volt”, keserves csalódás fogja érni és bánni fogják mint a kutya ami hatot kölkedzett, hogy nem olvastak tovább, ugyanis ezen a ponton olyan képeket fognak készíteni mint a beépített vakuval, vagyis a másik vaku fénye egyáltalán nem fog látszani a fotón. (Vagyis ha hallgattak rám és letekerték a beépített vaku fényerejét, tök alulexponáltakat.)

Itt jön a képbe ugyanis a Canon kiszúrás projektje. Nem elég, hogy a beépített vakut villogtatja fókuszsegédfény gyanánt, de a valódi villanás előtt még egy elővillanást is csinál, hogy megmérje az E-TTL expozíciós értékeket és kommunikáljon a többi E-TTL vakuval. Na ez az elővillanás az, ami elsüti a vakunkat és tutiziher, hogy a következő villanásig, amely gyakorlatilag azonnal bekövetkezik, nem töltődik újra. Szóval a fénye nem lesz rajta a képen. Szívás.

De egy igazi OlcsóJános szereti a kihívásokat és nem retten meg, sem a vaku kézzel történő beállításától, sem más nehézségtől. Lássuk, hogy lehet kijátszani az elővillantást:
– Nyissuk ki a beépített vakut és takarjuk el a kezünkkel vagy bármi olyan dologgal amitől a másik vaku érzékelőjét nem éri a beépített vaku fénye, vagyis nem fog elvillanni.
– Állítsunk élességet és – most jön a lényeg – nyomjuk meg a vázon a * (Flash Exposure Lock) gombot. Ebben a pillanatban elvillan a beépített vaku E-TTL elővillantása és rögzíti az értékeket. Még mindig nem látja a másik vaku a beépített vaku fényét, tehát nem villant.
– Vegyük el a kezünket vagy a beépített vakut takaró tárgyat és exponáljunk 16 másodpercen belül.

Ne mond, hogy nem volt egyszerű. Szerintem egyedül is rájöttél volna:-)

Ha ilyen jól használható barkács tippek nem is, de másféle, nagyszerű professzionális tippek találhatók Joe McNally: Kapd el a pillanatot! c. könyvében, amelyet a megjelenésig akciós áron (3.413,-) rendelhetsz meg a fotonlogról.
Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1380

8 hozzászólás

 1. Tamás: Hátőőőőő, szóval a Canon úgy gondolja, hogy a fotós csak ne állítgasson kézzel semmit, hanem vegyen egy speedlight 580-at (vagy egy fent említett wireless transmitter egységet) a másik Canon vaku elsütéséhez. Ezért elképzelhető, hogy nincs lehetőség a villanásra elsütni a rendszer vakukat. Sajna a használati útmutatóban nem találtam erre vonatkozó lehetőséget és mivel nekem most nincs a kezemben Canon vaku, nem tudom, hogy mit kell beállítani rajta (a SIGMA esetén a C0 – 0 csatorna a nem rádiós, hanem villanás vezérelt).

 2. ezt egy Soligor DG-340 AZ vakuval úgy is meg lehet csinálni, hogy nem villan el a fénymérős elővillanásra. (az AF segédfényként használt stroboszkóp gondolom más tészta, de azzal nincs tapasztalatom)
  mert állítható, hogy hányadik villanásra villanjon el. meg van hozzá szinkronkábel csati is.
  kár, hogy a fényerő csak 4 lépésben szabályozható, de azért még a gépen is lehet variálni az ISO/rekesz/záridő értékekkel, nameg a beépített vaku fényerejével is.

  ez a vaku tizenpárezerért kapható a boltokban, szóval olcsójánosoknak elég jó megoldás.

  nekem csak annyi bajom van ezzel a módszerrel, hogy nem mindig van idő vagy lehetőség, a helyes expozíció állítgatására, kikísérletezésére, mert néha gyorsan történnek a dolgok.
  a másik hátárny pedig az, hogy vannak olyan fényviszonyok, amikor a külső vaku nem látja a beépített vaku villanását. vagy pl koncerten a színpadi strobik, vagy más eseményen a többi vakuzó fotós lehetetlenné teszi a használatot.

 3. norbijuzer: köszi a kiegészítést. Abban igazad van, hogy rengeteg esetben nem használható a dolog, de egy kis házi műteremben egész jó megoldás akár portré akár tárgyfotózáshoz. És persze akár több vakut is használhatsz ezzel a módszerrel.

 4. A Canon 430EX csak a Canon 550/580 páros segítségével tud elvillanni, optikai slaveként nem működik. :(

  Ha majd lesz pénzem olcsó jánoskodni, akkor szerintem vásárlok egy (kínai) rádiós távkioldó pakkot és 3-4 olcsóbb vakut az eBayről és abből csinálok „stúdiót”.

 5. Sajnos a Canon rendszervakui nem villannak el látható fényre, csak a saját infrás rendszerüket tudják használni.

Comments are closed.