Lensbaby Spark 2.0 + barkács tipp

Már kapható a Lensbaby Spark 2.0 játék tilt-shift optikája 200 dollár körüli áron. Jó, jó, de mi tudunk olcsóbbat is...

Azoknak akik nem tudnák mire jó egy tilt-shift optika elmondom, hogy eredetileg – főleg épületfotók esetén – a perspektivikus összetartás kiküszöbölésére találták ki őket. Ha a gép érzékelőjét párhuzamosan tudod tartani a fényképezni kívánt épülettel, akkor a felfelé tartó vonalak (az épület oldala) is párhuzamos marad a képen. Ha viszont így nem fér bele a képkivágásba (mert mondjuk nagyon magas), akkor elegendő a lencse elejét felfelé fordítani.

Ez persze egyben azt is jelenti, hogy a élesség síkja nem lesz párhuzamos az érzékelővel vagy a filmmel. Ami épületfotózáskor gond lehet (jó nagy mélységélességre lesz szükséged), az kreatív előnnyel jár. Az ilyen kicsi mélységélességű fotók olyanok, mintha egy nagyon apró tárgyat fényképeztél volna le.

Amikor ezt a hírt olvastam eszembe jutott, hogy Furmányos fotós könyvben írtam erről (is) és most tennék egy két apró kiegészítést azoknak a szemfüles olvasóknak, akik a könyv végén elolvasták a blog címét.

Én annak idején egy ehhez hasonló lefolyótisztító pumpát használtam a barkács tilt-shift optika elkészítéshez, mert ez volt kéznél.

Ha azonban te szeretnél egy kissé szebb megoldást, javaslom, hogy nézz körül a lengéscsillapító porvédő piacon. Biztos vagyok benne, hogy fogsz találni olyat ami pont megfelelő méret, a te vázadhoz és optikádhoz.

Ebből a gumi készségből aztán csak le kell vágnod egy kis darabot és az egyik felére az optikát, a másikra egy kibelezett vázsapkát applikálnod.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1380