Lyukkamera fejlemények X. – Új 20mm-es panoráma belső

Amikor elkezdtem a panoráma lyukkamera projektet, úgy próbáltam megtervezni a kamerát, hogy a belsejében cserélhető legyen a filmtovábbító rész. Ennek az az előnye, hogy most 30 perc alatt elő tudtam állítani egy nagyobb látószögű belső részt.

A törökbálinti templom előtere

Sajnos, az eredeti kamera függőlegesen  kb. 50 fokos látószöge (a filmsík távolsága a blendétől 40mm, amihez 0,25mm-es blende tartozik) a legtöbb esetben kevésnek bizonyult, ezért ma ácsoltam egy kb. 90 fokos látószögnek megfelelő (a filmsík távolsága a blendétől 20mm, amihez 0,17mm-es blende tartozik) belső részt, ami remélhetőleg sokkal jobb panoráma élményt fog biztosítani.

A fenti képen jól látszik, hogy a függőleges látószög meglehetősen kevés, nagyjából az ember szemének látószögével egyezik meg. Az új belső rész sokkal többet mutat majd a templomból ugyanezen távolságból.
Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1381