Makro előtét lencse készítése (majdnem) házilag

Ha szeretnénk objektívünk leképezési arányát növelni (nagyobb nagyítást kapni) a legegyszerűbb megoldás a makró előtét lencse használata, amely nem más mint egy a szűrő menetbe csavarható +1 vagy +2 dioptriás lencse. Kaphatóak a kereskedőknél ilyen kittek, de a minőségük elég kétes – bár bizonnyal jók.

Ha azonban nem akarunk a kittre kiadni 6-7000 forintot és a minőséget is szeretnénk megfelelőnek tudni csak egy régi karcos szűrőre és egy optikusra van szükségünk, aki becsiszolja a szűrőbe a kiválasztott márkájú lencsét, mondjuk a kit árának feléért.

Az itt látható képek egy Canon fix 50mm-es objektívvel készültek és a kép közepéről egy 600×200 pixeles kivágás látható. Az első kép előtét lencse nélkül készült.

A lencse egy torzitásmentes +2D-ás Zeiss szemüveglencse mely egy 52mm régi szűrő helyére lett beillesztve. Mivel az objektív közelpontja és a nagyítás is megváltozott a gyufák mérete a képen megkétszereződött.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1390