Makró objektív készítése házilag

Egyszer régebben írtam már a filléres makró előtét lencséről. Nos a mai barkács objektív lényegesen nagyobb nagyítást biztosít. Én a magam részéről játszani egy 58mm-es Helios és egy 29mm-es Görlitz objektívvel szoktam. Ezek mindegyike M42-es bajonettel rendelkezik, úgyhogy kell egy átalakító, hogy rá lehessen ügyeskedni a Canon végére.

Makró objektív 1 személyre, hozzávalók:

 • 2 db azonos szűrőméretű objektív (2) és (3)
 • 1 db csőbilincs (4)
 • fekete szigetelőszalag, menet átalakító ízlés szerint (1)

Az elkészítés módja

Fordítsuk szembe a két objektívet és rögzítsük őket ebben a helyzetben a csőbilincs segítségével. Elvileg kapható erre a célra egy fordító, aminek mindkét felén szűrőmenet található, szóval a nagyon igényesek használhatják azt is. Az én két objektívemet az isten is egymásnak teremtette, mivel a Helios eleje éppen megszorul a Görlitz elejében, szóval nekem csőbilincs sem kellett. Az illesztést igény szerint fekete szigetelőszalaggal körbe lehet tekerni, kizárva ezzel a fény bejutását.

A használat

Tekerjük mindkét objektívet végtelen állásba és állítsuk manuális fókuszra, ha szükséges. A fokuszálásra egyetlen lehetőségünk az igen csekély mélységélesség miatt az, hogy az objektív végét közelítjük vagy távolítjuk a tárgytól. Erre a profik egy sínen mozgó eszközt használnak így az érzékelő síkja nem fog elmozdulni, de kamera közelebb és távolabb tud kerülni a tárgytól. Ha nekünk nincs ilyen, használjunk sima állványt és próbáljuk meg nagyon finoman mozgatni a kamerát vagy a tárgyat. Kézből csak a legbártabbak próbálkozzanak és ők is csak borzasztóan sok fénynél.

Végezetül hasonlítsuk össze a +2D szemüveg lencsével készült kép 100%-os méretű kivágását a direkt erre a célra össeillesztett két objektívével.

makró előtét lencse 

házi készítésű makró objektív

Ha nem lenne világos megmutatom, hogy honnét van a 100%-os képkivágás:

Mindenkinek kellemes barkácsolást kívánok!

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1390

3 hozzászólás

 1. Igazabol akar barkacsolas nelkul is meg lehet oldani, eleg odatartani a lencset. Nem a legkenyelmesebb, de lottem par fotot igy nemreg es egesz hasznalhatok lettek.

 2. Névtelen: ezek szerint te az igényesek közé tartozol, ugyanis idézem:

  Elvileg kapható erre a célra egy fordító, aminek mindkét felén szűrőmenet található, szóval a nagyon igényesek használhatják azt is.

  :-)

  Azért köszi a megjegyzést, így, hogy már tudjuk a nevét is az eszköznek már bárki tud magának rendelni az e-bayről.

 3. Szerintem jobb rendelni 7$ -ért egy „Male to Male Lens Reverse Macro Coupling Ring” -et…

Comments are closed.