Makró objektív okostelefonra – gyakorlatilag ingyen

Most egy olyan trükköt osztok meg veled, amire tuti nem gondoltál, pedig elképesztően egyszerű és szuper makró képességeket ad a telefonodnak.

Most egy olyan trükköt osztok meg veled, amire tuti nem gondoltál, pedig elképesztően egyszerű és szuper makró képességeket ad a telefonodnak.

Hozzávalók:

  • egy okostelefon (gyakorlatilag bármelyik megteszi),
  • egy eldobható fényképezőgép
  • 3cm fekete szigetelőszalag és/vagy két befőttes gumi

Elkészítés:

Ha nincs otthon szétkapott eldobható fényképezőgép két választásod van. Vagy szétszedsz egy porosodó olcsó kompaktot vagy veszel egyet és először elfotózod a benne levő filmet, majd szétkapod.  (Vigyázz, ha a vaku kondenzátora nincs kisütve, csúnyán meg tud rázni!) Nem lesz másra szükség belőle csak a kis műanyag gyűjtőlencsére.

Ezt a pereménél fogva ragaszd rá a telefonra két vékony szigetelőszalag csíkkal. (Az igényesebbek két befőttes gumi meg egy kis ragasztószalag segítségével levehető rögzítést is készíthetnek.)

Most már csak fotózni kell. Íme az eredmény:

A teljes kép szélessége (a legnagyobb nagyításban, amit még élesre tud állítani a telefon) nálam kicsit több mint 2cm, ahogy az a képről leolvasható.

De hogy fogalmad legyen róla, mégis milyen nagyítás érhető el, mutatok egy 1000×1000 képpontos kivágást egy ismert tárgyról.

Jó barkácsolást!

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1388