Második fénykép – Szabaduljunk meg a turistáktól

Ahogy azt mondtam, kihasználjuk, hogy a fénymérő ISO5/F161-re 45s-os záridőt mond és verőfényes napsütésben készítünk a Bazilikáról egy turista mentes képet.

A fotó így már jobban exponált volt, mindössze 3 percig hívtam a lent látható fedettség eléréshez. Az egyetlen probléma a képpel, hogy a bal oldalon látható ház függőleges fala kissé görbül. Ezt a hibát a papírból készült filmtartó okozza, amely nem elég merev és kissé meghajlik.

Unicum kamera #2 – Bazilika, Budapest

Node sebaj, mert véletlenül (direkt ezért vettem Soóséknál 150Ft-ért egy jó éve) van itthon igazi 10×15-ös filmtartó. Az egyetlen apró bökkenő, hogy valamiért nem fér bele a 10×15-ös fotópapír :) Gondolom a col és cm közötti átváltásnál romolhattak el a dolgok. Mindenesetre ez azt jelenti, hogy a sötétkamrában ollóval le kell vágni egy csíkot a papírból.

Nos, fogtam tehát a film tartót és ragasztószalaggal beleragasztottam az Unicumos dobozba. Igen ám, így viszont nem pont középre került, szóval a kamera látószöge meg fog változni 105 fokra ami kb. 14mm fókusztávolságú 35mm-es objektívnek felel meg.
Viszont rögvest felvetődik az emberben, hogy ha a blendéhez közelebbi oldalon helyezi majd el a filmtartót, akkor egy 132 fokos szüper nagylátószögű kamerát kaphat. Most mindenesetre nézzük a 105 fokost…
Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1381

4 hozzászólás

  1. Köszi! :-) Tényleg kiváncsi leszek, mi lesz éles, mennyire torzít, meg minden ilyesmi.
    Újabb kiváncsiság: a csillagos égről tud képet csinálni? Gondolom egész estére ki kéne tenni.

  2. @Hocsi az a szép a lyukamerában, hogy mindenhol éles és egyáltalán nem torzit. Ami az éjszakai fotót illeti nem triviális, hogy elég fény lesz-e a fotopapirnak egy teljes éjszakai expó alatt. Megpróbálom kiszámolni.

Comments are closed.