Mi kell hozzá?

Ha úgy határoztál, hogy csatlakozol hozzám és velem csinálod a lyukkamera készítését, pár dologra szükséged lesz, ami nem feltétlenül van minden háztartásban.

Ha nem csak olvasni akarsz, akkor először is szükséged lesz egy jól elsötétíthető vizes helységre. A legtöbb fürdőszoba megfelelő erre a célra. Nekem Benedek érkezése és az átépítés kapóra jött és kialakítottunk egy kis labort a fürdő mögötti rumli szobából.

Ezen felül kelleni fog egy vörös ízzó vagy laborlámpa, három műanyag tál (olyasmi mint ami a háttérben látható, de megteszi bármi amibe lazán belefér egy 10×15-ös fotópapír vagy akkora amekkorára dolgozni szeretnél), hívó, stopfürdő, fixír, 3 csipesz és persze fotópapír.  Ajánlom az egyszerű normál Foma papírt, de bármilyen másik papír is jó. Ha tipp kellene a beszerzési helyekről, itt utána olvashatsz.

Érdemes megjegyezni, hogy a fekete fehér papírok nem pankromatikusak, vagyis nem minden színű fényre érzékenyek. Ezért lehet gyenge vörös vagy narancs fény mellett dolgozni velük. Szóval a fotókon a vörösek nem nagyon fognak látszani, de annyi baj legyen.

Fontos, hogy ne multigrade papírt vegyél, amiknek a keménysége attól függ, hogy milyen színű fénnyel világítod meg. Valamikor talán teszünk majd egy kísérletet multigrade papírral is, mivel porosodik egy csomag 13x18cm-es-as a fiókban, de erről majd később…

Majd elfelejtettem, hogy szükséged lesz egy bármilyen szkennerre és egy fotószerkesztő programra, mondjuk GIMP-re, de gyakorlatilag bármi megteszi ami inverzbe tudja váltani a képet.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1388