Mit használjak állvány helyett?

Mutatok pár filléres trükköt a fényképezőgép stabilizálásához, ha nem akarsz állványt cipelni magaddal.

Van a fotózásban egy ökölszabály, miszerint kézből bemozdulás nélkül exponálni az optika fókusztávolságának reciprokáig lehet. ÖÖÖÖ, akkor meddig?

Nos, vegyünk egy példát: ha egy 200mm-es teleobjektívet használsz akkor 1/200s-ig jó vagy, az annál hosszabb záridőknél már nagy valószínűséggel be fogod mozdítani a gépet és életlen lesz a fénykép. Egy 50mm-es alapoptikánál ez 1/50s-ra jön ki.

Persze vannak technikák, meg „én még 1/10-edet kis simán kitartok” fotósok, de minek kockáztatni, ha nem muszáj. Ha olyan helyzetbe kerülsz, hogy nem tudsz (vagy nem akarsz) elég rövid záridővel dolgozni, érdemes stabilizálni a fényképezőgépet.

A legegyszerűbb, (persze a triviális válaszon túl, hogy előveszed az állványodat), ha keresel egy vízszintes felületet és leteszed rá a fényképezőgéped. A baj az, hogy ilyet nem biztos, hogy találsz, vagy ha igen, akkor az optika nem pont arra fog nézni amerre te szeretnéd, úgyhogy ilyenkor jön a pici kövek keresése amit a fényképezőgép különböző pontjai alá tesz az ember ék gyanánt.

Ennél egyszerűbb, ha tartasz a fotóstáskádban egy babzsákot, amibe belehelyezed a fényképezőgépet és addig nyomkodod, míg pont nem lesz jó.

A következő lehetőség az, hogy egy vizes vagy üdítős palackot használsz állványként, de ehhez kicsit barkácsolni kell.

Hozzávalók:

  • Üdítős műanyag kupak
  • ¼ vagy ¾-es állványcsavar

Elkészítés

Fúrd ki a kupakot a közepén és ragaszd bele pillanatragasztóval az állványcsavart.

TIPP: A legtöbb kis vagy fél-professzionális kamera UNC ¼” (20) menettel, a nagy profi gépek pedig UNC 3/8” (16) menettel vannak szerelve. Ha nem akarsz külön rendelni ilyet, akkor érdemes egy használt fotósboltban párszáz forintért venni egy régi fényképezőgép tokot és ebből kiszerelni az állványcsavart.

Ha kisebb vagyis ¼ colos csavart használnál, javaslom, hogy M5-ös fúrót vegyél, mert az kissé vékonyabb mint az állványcsavar, így ha a műanyag kupakon áthajtod azt, akár ragasztó nélkül is a helyén marad.

Ha hozzá tudsz jutni 3D nyomtatóhoz, akár nyomtathatsz is magadnak egy profibb verziót, ami egy apró gömbfejből és egy a palackra illeszkedő menetből áll. Így akár meg is döntheted a gépet a palackhoz képest.

Fotózás

Ha a szükség úgy hozza, tölts meg egy üdítős palackot vízzel, csavard az állványmenetet a gépbe és tekerd a palackra a preparált kupakot. Ha nagyon szofisztikált módon szeretnéd megoldani a kérdést, akkor a gép és a kupak közé tehetsz egy kisebb gömbfejet is, így a gépet tetszőleges szögben megdöntheted, ha szükséges, de vigyázz, hogy a gép tömegközéppontja a palack alátámasztásán belül legyen, különben feldől az egész.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1371