Negyedik fénykép – Bazilika újra

A negyedik fényképet ismét a Bazilikáról készítettem.  Az expozíció 2 perc 15 másodpercig tartott felhős időben úgy, hogy kissé korrigáltam az blende fényerejét F181-re. Így 18 fokon 2,5 percig kellett hívni.
Bár ez sem tökéletes, de optimizmusra ad okot, hogy megfelelően exponált és meglehetősen éles is lett. Mindössze három probléma van vele…
Unicum kamera #4  – Bazilika ismét

Az első, hogy a templom kupolája lemaradt a képről, amit az okozott, hogy rosszul becsültem meg a látószöget. A második, hogy nincs középen a templom, amit az okozott, hogy nem jól becsültem meg merre áll a blende. És a harmadik, hogy a templom kissé kifele dől, amit a film síkjának a templommal bezárt szöge okoz. Ha a filmként használt papír pont függőleges lett volna, akkor semmilyen torzítást sem látnánk a képen.

Most a legfontosabb problémát fogjuk megoldani és vízszintbe állítjuk a filmtartót egy vízszintező és némi gyurmaragasztó segítségével.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1374