Reprodukció készítése házilag

A minap egy jó ismerősömmel beszélgettem skype-n, aki saját festményeiről és grafikáiról szeretné digitális reprodukciót készíteni. A következőkben megmutatom, hogy lehetséges ezt olcsón házilag elvégezni.

Hozzávalók

  • két (lehetőleg napfény színhőmérsékletű) lámpa
  • állvány
  • fényképezőgép
  • a lehető legkisebb torzítású objektív (zoom esetén általában ez valahol közép állásban van)
  • polárszűrő (opcionális)
  • szürke kártya

Beállítások

Először is akasszuk a képet a falra vagy tegyük festőállványra. Állítsuk be a fényképezőgépet az állványon úgy, hogy a kép minden oldala párhuzamos legyen a kép széleivel.

Ha ezzel megvagyunk, jön a fények beállítása. Helyezzük el a fényeket a kép két oldalán úgy, hogy azok kb. 45 fokos szöget zárjanak be a kép síkjával. Használhatsz olyan IKEA-s lámpákat amilyeneket én használtam a fénysátor készítéséhez. Próbáld meg őket a kép középvonalának magasságába helyezni, hogy minél egyenletesebb világítást adjanak. (Nagyon halkan jegyzem meg, hogy lágyíthatod is a fényt, ha van mivel, attól még jobb lesz a végeredmény.)

Ha csillogást veszünk észre a kép felületén, toljuk a fényeket közelebb, amíg a csillogás minimálissá nem válik. (A maradék csillogás általában polárszűrővel tovább csökkenthető.)

Az ábra alapjául szolgáló ábrát az Online Lighting Diagrammal készítettem.

A lámpákat úgy érdemes elhelyezni, hogy a fényképezőgép ne legyen benne a „beesési szögek családja” sávban. Ezek azok a szögek, ahonnan a lámpa képről visszavert direkt fénye látható. Ez okozza ugyanis a legtöbb becsillanásos problémát.

Ha kivesszük a képet az üveg mögül, sok problémát megoldunk ám egy csapásra, például nem kell magunkat és fényképezőgépet kiretusálni a reprodukcióból. Persze ez megoldható néger használatával és jó világítással is, de otthon talán egyszerűbb szétkapni a keretet. Múzeumban valószínűleg nagyot csapna a teremőr a kezedre, ha a kép körül elkezdenél matatni.

Fehéregyensúly állítás

A repró nem kreatív műfaj, úgyhogy a legfontosabb a színek pontos visszaadása. Érdemes a lámpákat a fotózás előtt jóval bekapcsolni, mert be kell melegedjenek, hogy egyenletes színhőmérséklettel világítsanak. A pontos fehéregyensúly beállításához szürke kártyát (vagy egy fehér lapot) fogunk használni.

Tegyük az első kép helyére a szürke kártyát és fotózzuk le, majd az utómunkáknál evvel fogjuk később beállítani a pontos színhőmérsékletet.

Nagyjából ezek az alapok, hogy tűrhető minőségű reprodukciót készíthessünk házi körülmények között. Mindenkinek jó kísérletezést!

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1374

One comment

Comments are closed.