Unicum kamera építése – Test és film tartó

A most következő lépésben 3 perc alatt megépítjük a fényképezőgépet majd további pár perc alatt készítünk egy filmtartót is a papírnak, aztán iszkiri fotózni!

Először is kell egy lyuk, ami mögé a blendét fogjuk ragasztani. Ezt egy 5-ös fúróval a henger közepére fúrtam. A fenti képen láthatod, hogy a dobozon az összeillesztés éppen derékszöget fog bezárni a fúró által készített lyukkal. Ez direkt van, segít később a film síkját az objektívre merőlegesen beállítani, csökkentve ezáltal a kép torzítását.

Ha kész a lyuk akkor már csak be kell ragasztanod belülről a blendét a szigetelőszalag segítségével. A zár egy másik szigetelőszalag csík lesz amit kívülről ragasztunk a hengerre. Érdemes az egyik végét kétszer visszahajtani, hogy ne ragadjon hozzá a dobozhoz és könnyebben el tudd távolítani az exponáláskor. (Mivel fotópapírt fogunk használni aminek nagyon kicsi az érzékenysége – vagyis nagyon hosszú záridőink lesznek – ez a zárszerkezet elég pontos lesz.)

Most szereljük össze a film tartó első változatát. Ehhez lemértem, hogy pontosan mekkora a henger átmérője és kivágtam fotókartonból egy henger magasságú és két henger átmérőjű téglalapot. Az egyik felére ablakot vágtam majd hosszában kettéhajtottam és a két szélét meg az alját szigetelő szalaggal összeragasztottam. Mivel nem bizonyult túl merevnek a hátára egy henger sugarának megfelelő méretű támasztékot is ragasztottam majd betettem a hengerbe. A sötétkamrában ebbe csúsztattam bele a fotópapírt, majd rá a fedelet, amelyet a biztonság kedvéért körbe szigetelő szalagoztam.

A filmtartó első verziója

(Mivel meglehetősen viszketett a tenyerem a doboz belső oldalának matt fekete festékkel való lefújását elhalasztottam, hátha nem is kell…)

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1381