Viktor Hasselblad

Biztos hallottad már, hogy a Hasselbled kijött egy új 400 megapixeles fényképezőgéppel, a H6D-400-zal. A 400 megapixel ugyan kis csalással jön ki, mert a gép egy egy 100 megapixeles érzékelőt használ u.n. "pixel shift" módban, vagyis négy kissé eltolt fényképet készít az érzékelő pontos mozgatásával, de mégis csak a fényképezőgépben áll össze a az egész fotó. Ennek a technikai bravúrnak a kapcsán kicsit körbejárjuk a Viktor Hasselblad által alapított cég történetét.

Biztos hallottad már, hogy a Hasselblad kijött egy új 400 megapixeles fényképezőgéppel, a H6D-400-zal. A 400 megapixel ugyan kis csalással jön ki, mert a gép egy egy 100 megapixeles érzékelőt használ u.n. “pixel shift” módban, vagyis négy kissé eltolt fényképet készít az érzékelő pontos mozgatásával, de mégis csak a fényképezőgépben áll össze a az egész fotó. Ennek a technikai bravúrnak a kapcsán kicsit körbejárjuk a Viktor Hasselblad által alapított cég történetét.

A Hasselblad története a második világháború elejére nyúlik vissza, amikor is a svéd hadügy meg szerette volna bízni Hasselbladot, hogy egy német repülőből kioperált légikamerát másoljon le. Emberünk azt mondta, hogy erről szó sem lehet, de csinál jobbat és 1940-ben egy autókereskedés pajtájában kialakította a fényképezőgép gyártó műhelyét.

A dologhoz hozzá tartozik, hogy a család jó régen fényképezőgép buzi volt, Arvid Hasselblad volt a Kodak termékek svédországi forgalmazója 1888-tól. Arvid a fotós divizió megalapításakor azt mondta, hogy nem fúz nagy reményeket ahhoz, hogy sok pénzt fognak keresni vele, de legalább ingyen fotózhatnak. :)

A második világháború után a katonai légi kamerák mellett elkezdődött a polgári célú fényképezőgép gyártás is és a Hasselbladokkal ma már a Holdon is lehet találkozni.

2015-ben részesedést vásárolt a Hasselblad Ag-ben DJI nevű drón gyártó cég és jelenleg mértékadó források szerint kínai többségi tulajdonban van.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1360

Vegyél furmányos fotós könyvet, kell a pénz filmre!

Most 30% karácsonyi kiadói akció!