Viktor Hasselblad

Biztos hallottad már, hogy a Hasselbled kijött egy új 400 megapixeles fényképezőgéppel, a H6D-400-zal. A 400 megapixel ugyan kis csalással jön ki, mert a gép egy egy 100 megapixeles érzékelőt használ u.n. "pixel shift" módban, vagyis négy kissé eltolt fényképet készít az érzékelő pontos mozgatásával, de mégis csak a fényképezőgépben áll össze a az egész fotó. Ennek a technikai bravúrnak a kapcsán kicsit körbejárjuk a Viktor Hasselblad által alapított cég történetét.

Biztos hallottad már, hogy a Hasselblad kijött egy új 400 megapixeles fényképezőgéppel, a H6D-400-zal. A 400 megapixel ugyan kis csalással jön ki, mert a gép egy egy 100 megapixeles érzékelőt használ u.n. „pixel shift” módban, vagyis négy kissé eltolt fényképet készít az érzékelő pontos mozgatásával, de mégis csak a fényképezőgépben áll össze a az egész fotó. Ennek a technikai bravúrnak a kapcsán kicsit körbejárjuk a Viktor Hasselblad által alapított cég történetét.

A Hasselblad története a második világháború elejére nyúlik vissza, amikor is a svéd hadügy meg szerette volna bízni Hasselbladot, hogy egy német repülőből kioperált légikamerát másoljon le. Emberünk azt mondta, hogy erről szó sem lehet, de csinál jobbat és 1940-ben egy autókereskedés pajtájában kialakította a fényképezőgép gyártó műhelyét.

A dologhoz hozzá tartozik, hogy a család jó régen fényképezőgép buzi volt, Arvid Hasselblad volt a Kodak termékek svédországi forgalmazója 1888-tól. Arvid a fotós divizió megalapításakor azt mondta, hogy nem fúz nagy reményeket ahhoz, hogy sok pénzt fognak keresni vele, de legalább ingyen fotózhatnak. :)

A második világháború után a katonai légi kamerák mellett elkezdődött a polgári célú fényképezőgép gyártás is és a Hasselbladokkal ma már a Holdon is lehet találkozni.

2015-ben részesedést vásárolt a Hasselblad Ag-ben DJI nevű drón gyártó cég és jelenleg mértékadó források szerint kínai többségi tulajdonban van.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1390