Darktable kimeneti élesítés beállítása

A Lightroom egyszerű lehetőséget kínál mind nyomtatás, mind exportálás esetén a kimeneti élesítésre. Kiváncsi voltam, hogy lehet megoldani ugyanezt Darktable-ben.

Korábban írtam egy hosszabb bejegyzést az élesítésről. Abban – többek között – elolvashatjátok, hogy lehet kimeneti élesítést alkalmazni Lightroomban. A Darktable esetén, mit tagadjuk, koránt sem olyan egyszerű a helyzet mint Lightroomban, de megoldható a dolog.

Néhány nap felderítő munka után kiderült, hogy valójában csak engedélyezni kell a Lua scripteket és azok közül elindítani a RL_out_sharp fantázianevűt. (Ez egy egyszerű script, ami a gmic Richarson Lucy élesítését használja a kiexportált képek esetén.)

Ezek után a global preferences > Lua opcions alatt álltsd be a gmic futtatható állományának elérési útját (Ubuntu alatt: /usr/bin/gmic).

Ha ezzel megvagy, akkor a darkroom modulban a bal oldalon található export dobozban ki kell választani a target storage melletti legördülő listából az RL output sharpen opciót és be kell állítani a megfelelő paramétereket.

A gyári értékek az én ízlésemnek kissé erős élesítést okoznak ezért 0,5-re csökkentettem a Sigma értékét. Ez nagyjából megfelel a Lightroom standard kimeneti élesítésének.

A felső kép normálisan az alsó kimeneti élesítéssel exportálva. Figyeld meg a kilátó kereszttartójának látszólagos élességét a képen.
Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1390