Hogy válasszunk képszerkesztő szoftvert?

Nos – azon kívül hogy leszólnak-e ismerőseink, ha megtudják melyik szoftvereket is használjuk valójában (ezeknek hazudjuk nyugodtan, hogy Scott Kelby tanítványai vagyunk) – a következő dolgokat kell mérlegelnünk amikor képszerkesztő szoftvert választunk.


Áramatőr felhasználásra az ingyenes és a nem túl drága, mondjuk maximum 25000Ft szoftvert javasolnám. Ebből a kategóriából is van rendeteg, attól függően, hogy mit szeretnénk a képeninkkel csinálni.

A Canon ad a komolyabb gépeihez fotófeldolgozó szoftvert (Digital Photo Professional) ami otthoni használatra tökéletes, de egy fényképezésből élő ember számára is használható program, hiszen egy sor dolgot el tud végezni batch műveletben. A Nikon tulajdonosok, ha jól tudom ebből a szempontból rosszabb helyzetben vannak, mert Capture NX programért fizetniük kell – nem is keveset, a fényképezőgép dobozában csak egy kipróbálható verzió lapul.

Az egyszerűbb kompaktokhoz javaslom a Google Picasa nevű programját vagy Macintoshon a iLife csomag részeként a géphez kapott iPhoto programot. LINUX-on használhatjuk az F-Spot nevű szoftvert vagy a Picasa Linuxos változatát. Ezekkel a programokkal elvégezhetjük az alapvető képjavításokat (színek, tónusok beállítása, zajszűrés, élesítés, stb.) és rendszerezhetjük képinket ami sokat segít a későbbi visszakeresésnél.

Ha ezen felül szeretnénk módosításokat (retusálás, képrészletek módosítása és eltüntetése) használhatjuk a GIMP-et. Alternatívaként használható a Photoshop Elements – gyakorlatilag mindent tud amire egy amatőr fotósnak valaha is szüksége lehet – és aktuális verziója épp belefér a lélekteni határba, ha meg kell venni. Ezért a pénzért viszont megkapjuk a piacon található egyik legjobb RAW előhívő szoftvert az Adobe Camera RAW-t is. Nekem nagy kedvencem volt az első fényképezőgépemmel kapott Photoshop Elements 2 ami sajna Leopardon már nem működik.

Professzionális felhasználás esetén érdemes mérlegelni, hogy a befektetett pénz mennyi idő múlva jön vissza. Ez sok mindentől függ persze, de mondjuk azt, hogy ha valaki el tudna vállalni egy héten két munkát, de a szoftver nélkül csak egyet tud megcsinálni, akkor egy-két hónap után már megtérül egy nagyobb, akár több százezer forintos befeketetés is. Ha csak havonta vállalunk egy esküvőt, lehet, hogy sohase látjuk viszont befektetett pénzünket.

Ha ebből élünk és nem sajnáljuk az időt a megtanulására, az egyik legjobb szoftver az Adobe Photoshop Lightroom. (Épp most jelent meg a v2. amelyet nem véletlenül egy menyasszony és egy vőlegény díszít.) Ez a szoftver kifejezetten a fotós munkafolyamatok gyorsítására és segítésére készült. Gyakorlatilag az iPhoto és a Picasa professzionális változata azoknak akik tudják, hogy mit akarnak csinálni a fotóval és, hogy azt pontosan hogyan kell megcsinálni.

Tudás – A következő kérdés, hogy mire akarjuk használni a programot. Megint: amatőr használatra, úgy mint a képek kinyomtatása tintasugaras nyomtatón, webre publikálás, stb. a fent említett ingyenes, amatőr eszközök tökéletesek. (Macintoshon, ugye a színkezelést is elvégzi az operációs rendszer, vagyis többé kevésbe ugyanolyan lesz a nyomat mint amit a képernyőn látunk.)

Ennél a pontnál igazából egyetlen helyen van a programok között lényeges különbség és ez a nyomdai előkészítés képessége. Amennyiben színhelyes CMYK képet kell leadni a nyomdában, csak az Adobe Photoshop marad, nagyjából az összes többi funkcionalitás megoldható GIMP-pel. Linuxon, ahol nincs Adobe Photoshop, megpróbálkozhatunk a GIMP és a separate plugin együttesével.

Érdemes szem élőtt tartani azt is, sok esetben a kevesebb tudás több, főleg azoknak akik nem akarnak a dolgok mélyére ásni. Lényeges, hogy olyan szoftvert válasszunk, ami a mi szintünkön van. Édesanyám például imádja a Picasa Jó napom van gombját, ami automatikus javításokat végez a képen, mert igy a kép általában jobban fog kinézni és nem kell szórakozni a csúszkákkal. Annak aki nem tudja mi a tónusgörbe, felesleges egy Adobe Photoshop-ot megvennie, mert az ezredrészét sem fogja használni a program tudásának.

Még:
A fotós munkafolyamatot segítő alkalmazások
Fotomanipulációs és retusáló eszközök

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós informatikai szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1374

2 hozzászólás

  1. eszpee: kipróbáltam és nem tartom rossz szoftvernek, csak minden nem fér bele ebbe a bejegyzésbe, könyvet mag másról írok :-D

    Viszont a még linkek között az elsőben ott van a Bibble is.

Comments are closed.