Kollódiumos kezdő készlet

Az évek során jó pár fotóst tanítottam a nedves kollódiumos fotózás rejtelmeire, de ezek közül nagyon kevesen használják aktívan az eljárást. Ennek az egyik oka, hogy mocskosul időigényes, a másik, hogy az indulás, nehéz és nem is olcsó. Most megpróbálok segíteni abban, hogy hogyan érdemes elkezdeni...

Kell egy éles pengeféle,
Kell egy bárány tiszta vére,
Kell egy üres edény forma,
Kell egy ügyes házi szolga, aki
kiabálja kifelé, hogy mi kell hozzá még.

Pál Utcai fiúk – Mi kell hozzá

Fontos figyelmeztetés: ezt a bejegyzést azok számára írom, akik tudják, hogyan készül egy nedves kollódiumos fotó és szeretnék az eljárást használni. Ha nem tudod pontosan, hogyan kezdj hozzá egy nedves kollódiumos fénykép elkészítéséhez, jelentkezz a fotófaluban vagy máshol egy workshopra, ahol megtanulhatod az alapokat, mert az ambrotípia bonyolult és nem veszélytelen eljárás, az elsajátítása sok időt és gyakorlást kíván.

Vegyszerek

Ha üveggel akarsz dolgozni, a tisztításhoz szükséges lesz mosogatószerre (remélhetőleg minden háztartásban található), kalcium-karbonátra (magyarul krétaporra) és alkoholra. Az alkohol – amúgy – fontos szerepet játszik a folyamatban, de itt most most csak a vegyészeti felhasználását érintjük. Vannak akik esküsznek az etil-alkoholra, de én mindenhez sima denaturált szeszt használok, amit bárhol meg lehet kapni.

Következik a fotográfiai kollódium. A kezdőknek érdemes ezt valahonnan bekeverve megszerezni. Többféle recept létezik, kezdetben gyakorlatilag mindegy milyennel gyakorolsz, később majd választasz magadnak egy olyat ami megfelel az ízlésednek és meg is tudod csinálni a saját laborodban.

Jöjjön az érzékenyítés. Szükség lesz ezüst-nitrát 10% desztillált vizes oldatára. Mivel ez elég drága dolog, kezdetnek elég mondjuk fél liter, ha maximum 13×18-as lemezeket szeretnél csinálni. Ehhez 50g ezüst-nitrátot kell beszerezned. Víznek megteszi a bolti ioncserélt vagy a vegyszerboltos desztillált víz.

Ha leexponáltad a lemezt, elő kell hívni. A hívó nem sokáig áll el, úgyhogy ezt frissen kell keverni, nem tudod egyben megvenni, mint a kollódiumot vagy az ezüstfürdőt. Kelleni fog vas-szulfát-heptahidrát, ecet– vagy kénsav (vállalkozó kedvűek használhatnak akár bolti 20%-os ecetet is) és – ismét – alkohol.

A fixáláshoz, ha sokáig szeretnél élni, kálium-cianid helyett, használj sima nátrium-tioszulfátot (fixírsót) vagy ammónium-tioszulfát tartalmú gyors fixírt (amilyen a Fomafix). Itt megjegyezném, hogy a gyári gyors fixírekben vannak adalékok, egyéb olyan vegyszerek amik nem biztos, hogy a jót tesznek a kollódium rétegnek, de ha nem az örökkévalóságnak dolgozol, simán megteszi.

Labor kellékek

Az érzékenyítéshez legegyszerűbb műanyag labortálat használni, de mindenképp újat vegyél, mert az ezüst kényes és drága cucc, nem szeretnéd, ha baja lenne. A szűréshez szükséged lesz egy műanyag tölcsérre is. Mindegyik írd rá, hogy AgNO3 és sose tegyél bele mást. Ha tisztítani akarod, akkor desztillált vízzel öblítsd ki és papírtörlővel töröld szárazra.

Sose nyúlj az ezüstfürdőbe fémtárggyal (ide most olyan érthetetlen fogalmak jönnek magyarázat helyett, mint sztenderd elektródpotenciál, redoxireakció, de lényeg, hogy bizonyos esetekben a fémezüst kiválik az oldatból és akkor cseszheted a baszott drága érzékenyítő fürdőt), ezért azt javaslom, hogy valami műanyag tárggyal (pl. mekis műanyag villa) emeld ki az üveget.

Ahogy azt már megjegyeztem a hívót mindenképp neked kell keverned, így szükséged lesz egy patika- vagy ékszermérlegre, ami lehetőleg legalább század gramm pontossággal mér és egy 0,5ml beosztású mérőhengerre vagy valami egyéb kreatív módon ki kell tudnod mérni ml pontossággal folyadékot.

Ha üvegre dolgozol, érdemes a fixáláshoz fekete tálat beszerezni, hogy jól látsszon a pozitívba forduló kép, egyébként a zöld vagy piros is megteszi.

Nagyjából ennyi. Persze kell még egy sötétkamra, lehetőleg folyó vízzel, laborlámpa, meg egy csomó egyéb dolog (vatta, papírtörlő, edényszárító stb.), ami amúgy mindenhol megtalálható ezért nem sorolom itt fel.

Beszerzési források

Fotográfiái kollódiumot forgalmazó boltot nem tudok Magyarországon, de egy kisebb kezdő adagot biztos tudsz szerezni a mesteredtől (az elsőt én is az enyémtől kaptam). Egyéb vegyszereket a Molartól vagy az Acidumtól érdemes rendelni. Labor eszközöket (mérőhengerek stb.) a Lombiknál labortálakat a Syrexnél kapsz.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1390