Nedves lemezes kazetta – Fotófalu készülődés

A nedves kollódiumos eljárásban az a szép, hogy mindent te csinálsz. És ezt nem csak a fényképezésre értem...

Van néhány dolog, ami nem, vagy csak nagyon drágán kapható, így az ember elkészíti magának. Az egyik ilyen a kazetta. Nem tudom megszámolni sem, hogy az évek során hány kazettát javítottam, alakítottam át vagy készítettem. Volt köztük fa és műanyag is, de egyik sem volt tökéletes.

A fa könnyen megmunkálható és szép is lesz az eredmény mindaddig, míg el kezdesz vele dolgozni, mert akkor megfeketedik és elvetemedik a nedves – érted az eljárás már csak ilyen – ezüstnitrátos, kollódiumos zacctól. Ez hatványozottan igaz azokra a kazettákra, amiket a növendékek – vagy Gálos Laci barátom – használ.

A nedves lemezes kazetták legnagyobb problémája, hogy a hátoldala felől kell betölteni és a hátfal fény és mechanikai zárását ügyesen meg kell oldani. Ez nem probléma, ha egy jó vastag fa kazetta helyére kell betenni a nedves lemezes kazettát, de egy 12-13mm es Lisco esetén nincs sok helyed.

Így ha meg műanyag kazettát alakítasz át, akkor azzal szembesülsz, hogy halál kényelmetlen használni, leginkább azért mert nem tudsz egyszerűen rugót tenni az üveg meg a hátfalat képző fényzáró lemez közé, pedig az kell, különben lötyögni fog az üveg a kazettában és nem lesz pontos a távolságállításod.

Ezért aztán, az idei Fotófalura való készülődés egyik első elemeként készítettem egy 3D nyomtatott Lisco kompatibilis nedves lemezes kazettát 128x178mm-es lemezekhez, ami pont jó lesz az Argentumba.

Szerencsére Lali barátom meggyőzött, hogy megfelelő a hátfalat mágnesekkel rögzíteni. Mint kiderült, működik és nem kell semmilyen mechanikus kallantyút készíteni, így spórolható a vastagságon jó pár milliméter.

Ezen felül a kihúzható fényzáró fekete lemez (magyar nevén sibel) helyére kerülő fényzárást is mágnes működteti, nem rugó. (A képeken látható kis körökbe kerültek a mágnesek.)

Sajnos a nyomtatóm tálcája csak 220x220mm-es tárgyat tud nyomtatni, azért minimális túlnyúlása van csak a kazettának, remélem ettől még könnyen ki lehet majd húzni a kamerából. Még pár apró simítás van hátra aztán ki lehet próbálni…

Ja és gyertek Fotófalura!

A kazetta Robert Bieber terveinek felhasználásával készült.

Baráth Gábor
Baráth Gábor

Fotós, szakíró és fordító.

Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió,
Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!,
A digitális fotós könyv 5.,
A digitális fotós könyv - Best of
és a
Vakuskönyv fotósoknak.

Articles: 1383