Öt éves a fotonlog

Ma öt éve publikáltam az első bejegyzést ezen a blogon. Az elmúlt öt évben nagyon sok dolog történt velem, meg a bloggal is. Következzék egy kis retrospektív.


Megjelent pár könyvem amit írtam vagy fordítottam és rögtön meg fog jelenni egy új az Adobe Photoshop Lightroom használatáról, ezen felül tartottam különböző fotósulikban több workshopot is. Ha már itt tartunk olvashatsz a blogon a Ligthroom legfontosabb gyorsbillentyűiről, meg egy csomó másról is.

Ezen kívül, letölthetsz egy komplett fejezetet a csak tervezett, de soha be nem fejezett GIMP könyvből és persze egy csomó egyéb a GIMP-pel kapcsolatos írást és tutorialt is találhatsz az oldalon.

Ha nem elégít ki a digitális fotózás és szeretnéd kipróbálni milyen is az ezüst alapú analóg módszer találsz pár jobb-rosszabb ötletet ezzel kapcsolatban is, mint például a színes filmek otthoni előhívásával, a fakítófürdő fontosságával és digitalizálásával, a fekete fehér felvételek szűrözésével és nagyításával és a vegyszerek beszerzésével kapcsolatban. (Ha már szkennelésnél tartunk álljon itt egy perverz ötlet a szkenner nem rendeltetésszerű felhasználására is.) De folytatva tovább, van itt leírás a nagyításról és a kontakt másolatok készítésről is.

Olvashattál száraz adatokat amik portrézásnál és tájkép készítéséhez hasznosak. Ne csüggedj akkor sem, ha csak egy okos telefonod van és azzal szeretnél jó képeket készíteni, találsz tippeket ezzel kapcsolatban is. És persze vannak egyéb játékok is, mint a digitális többszörös expozíció.

Próbáltam tanácsokat adni magával a fotózással kapcsolatban is, a kompozíció és a vágás témakörében is vagy egyszerűen csak arról, hogy készülj fel egy fotózásra.

Plusz megmutattam egy csomó képemet nektek… Ez (meg egy csomó minden más, több mint 700 érdekes és kevésbé érdekes bejegyzés) volt a fotonlog az elmúlt öt évben.

Default image
Baráth Gábor
Fotós informatikai szakíró és fordító. Szerzője többek között az Adobe Photoshop Lightroom, a GIMP könyv és a Furmányos fotós könyv, c. könyveknek, fordítója a következő Scott Kelby műveknek: Photoshop digitális fotósoknak - Új verzió, Világítsd be! Fotózd le! Retusáld!, A digitális fotós könyv 5., A digitális fotós könyv - Best of és a Vakuskönyv fotósoknak.
Articles: 1349

2 hozzászólás

Comments are closed.